Gode råd til vandreturen

Det ene ben foran det andet, så er du afsted. Gåture er en nem og billig vej til motion og ikke mindst oplevelser og frisk luft. Har du lyst til at gå længere ture i den danske natur, så har vi samlet de bedste vandretips til dig her.

Omsorg til dine fødder

Selvom en dejlig gåtur ikke kræver mere end godt fodtøj, så vil mange med tiden og erfaringen opdage, at det er rart, hvis skoene også støtter godt, er skridsikre og ikke mindst vandtætte.

Et par (slidte) løbesko er lette og behagelige, men de støtter ikke dine fødder nær så godt som rigtige vandresko, og du kan ende med at få meget ømme fødder.

Du står heller ikke godt og sikkert fast på ”rullesten” og glatte træbroer i slidte sko.

Kig gerne efter en vandtæt membran, når du køber vandresko. På den måde ødelægger en tur gennem vådt græs eller en mudret skovsti ikke resten af din tur, fordi tæerne bliver våde og kolde.

Sådan undgår du vabler

Dine vandresko eller -støvler kan være nok så dyre og fine, men er dine sokker ikke i orden, så kan du ende med vabler efter bare en kort tur.

Bomuldsstrømper er den direkte vej til vabler, når de bliver fugtige. Du bør i stedet bruge sokker i uld eller et andet svedtransporterende materiale. Sokker i uld har i øvrigt også den fordel, at de faktisk varmer, selvom de bliver våde.

Nogle har glæde af at have to par strømper på, når de vandrer. Et par tynde strømper inderst i kunststof og et par sokker udenpå i uld eller i svedtransporterende materiale. På den måde gnider de to lag mod hinanden i stedet for mod din hud.

Lag på lag på lag

Skal du være væk på vandretur en halv eller hel dag, kan det nogle gange være svært at regne ud, hvor varmt eller koldt du skal klæde dig på.

Vandring giver varmen ligesom en løbetur, men modsat en løbetur skal du også kunne holde varmen, når du holder længere pauser.

Brug derfor lag på lag-princippet, og klæd dig på, så du kan tage lag af i takt med, at du bliver varm. Og tage lag på igen, når du køler ned.

Ligesom med sokker er det smart at fravælge alt i bomuld, fordi bomuld suger fugt og er længe om at tørre.

Tag en tynd kort- eller kortærmet bluse på allerinderst tæt på kroppen i uld, silke eller et svedtransporterende materiale. Udenpå tager du en fleece- eller uldtrøje. Yderst skal du have en vindtæt jakke, som også gerne må være vandtæt. I vinterhalvåret kan det være rart med en ekstra fleecejakke i rygsækken, en halsedisse, en hue og et par handsker.

Sidder rygsækken godt?

Rygsækken behøver ikke at være smart og fancy, men den skal kunne justeres til, så den passer netop dig.

Er rygsækken stor og tung, så er det meget vigtigt, at du bærer vægten på hoften - ikke på skuldrene. De tunge dele pakker du i bunden af rygsækken og ind mod ryggen. Det lette ting lægger du øverst i rygsækken.

Vælg gerne en rygsæk med toplomme. Under toplommen kan du nemt sætte et liggeunderlag fast, og på den måde er du ikke afhængig af bord og bænke, men kan slå dig ned hvor som helst. Og måske også snuppe en lur.

Tænk på din vægt

Det kan kræve tilvænning at gå med rygsæk i flere timer, og som nybegynder vil du måske opleve at blive øm i skuldrene sidst på turen. Derfor er det rigtig vigtigt, at du tænker på vægten i rygsækken, når du pakker.

Selvom dit yndlingskaffekrus og den gamle Alfi termokande ikke føles tunge, når turen begynder, så kan dit udstyr ende med at belaste dig efterhånden, som du lægger kilometerne bag dig.

Gå langt uden om glas og porcelæn, det siger sig selv, og pak alt i plastbøtter, plastikposer og andet letvægtsmateriale. Alt service skal selvfølgelig også være i plastik eller lignende.

Find vej

Det kræver hverken kompas eller kendskab til kortlæsning at komme ud på længere ture. I Danmark findes et væld af markerede ruter, så selv de kortforvirrede uden stedsans kan være med.

Du kan finde inspiration og forslag til vandreture på flere forskellige hjemmesider, prøv fx www.naturstyrelsen.dk, www.udinaturen.dk og www.friluftsguiden.dk.

Få også hjælp til planlægning og ruter i forskellige apps, fx maps.me og AllTrails.

Gør det hyggeligt

Hav altid et siddeunderlag med i rygsækken, så du kan nyde madpakken, selvom græsset er vådt eller bænken fugtig.

Hjælp også de næste vandrere på ruten til en hyggelig tur. Husk at tage alt dit affald med dig - du har selvfølgelig et par plastposer med i rygsækken til formålet. 

”Ut på tur, aldri sur”, siger nordmændene. Vores sidste tip til udstyr i din vandrerygsæk er: En lommekniv, lommetørklæder og plaster. Håndsprit og måske lidt vådservietter. Flåtfjerner, solcreme, solbriller og et regnslag, hvis vejret er utilregneligt.

God tur!

Kan du gå hele vejen? 

Hvor meget ved du egentlig om at gå? Få fod på din gang og find ud af det i vores lille quiz. 

Og hey! Hvor galt kan det 'gå'? 

Gå til quizzen

 

 

Vil du høre mere om, hvad GF kan gøre for dig? 

Ja tak, ring mig op

Ja, jeg vil gerne beregne pris

 

Husk alle vores forsikringer er med overskudsdeling.

 

Få nyheder fra GF Forsikring

138.000 danskere får allerede nyhedsbrev fra os.
Vil du også være med?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev