Sådan kører du sikkert med campingvogn

Gode råd til at køre med campingvogn

Hvis du er ny med campingvogn, er der nogle ting, du skal sætte dig ind i, før du kører. Du skal lære at læsse korrekt, spænde korrekt for og sætte dig ind i reglerne for god og sikker kørsel med campingvogn. Her får du vores tips.

GF Forsikring giver dig gode råd til at sikre din rejse før du kører afsted

Før du kører

Indstil sidespejlene korrekt

Du har brug for at orientere dig med korrekt indstillede ekstra sidespejle. Du kan ikke orientere dig med de almindelige sidespejle og bakspejlet, fordi campingvognen er i vejen. Lær at påsætte og indstille dine spejle i god tid før ferien.

Pak campingvognen rigtigt

Det er vigtigt, at du læsser både bilen og campingvognen rigtigt. Det er forbudt at køre med overlæs, og du kommer lettere på slingrekurs, hvis du har læsset forkert eller for meget.
Skab en vægtfordeling, hvor akseltryk og kugletryk bliver korrekt. Vognen må hverken hælde forover eller bagover. Du skal også skabe ligevægt til siderne. Som hovedregel skal du placere tunge ting i bunden af campingvognen og lidt fremefter. Det vil ofte sige lige foran hjulakslen.

Tjek vægten ved kuglen

Når du har pakket, skal du tjekke kugletrykket. Det skal som regel være omkring 60-75 kg. Du kan måle det med en kugletryksmåler eller en kugletryksvægt. Du kan også bruge en badevægt ved at placere et jernrør eller et stykke træ, i passende længde, imellem badevægten og kuglekoblingen.
Vær opmærksom på, at trykket ændrer sig, når du kører, på grund af vinden. Måske skal du pakke lidt om.

Spænd vognen rigtigt for

Øv dig i at spænde for. Tjek, at campingvognens kuglekobling sidder ordentligt fast på bilens trækkugle. Det gør du ved at løfte op i trækakslen (stellet under kuglekoblingen) og kontrollere, at bilens bagende følger med op.
Husk at sikre håndbremse, sikkerhedskæden og det lille forhjul på campingvognen. Lav også en test af lys, blinklys og bremselys på campingvognen, så du er sikker på, at det virker.

Tjek dæk og dæktryk

Tjek dæktrykket på bilen og campingvognen, efter du har læsset. Det er en god ide at starte ferien med et smut forbi tankstationen og få styr på lufttrykket i alle dæk. Alle dæk skal selvfølgelig også være i god stand.

Tag en prøvetur

Er du ny med campingvogn, så tag gerne en prøvetur til en lokal campingplads, før den store campingferie. Så kan du øve dig i at pakke, indstille spejle, køre, slå fortelt op og finde ud af, om du mangler noget. Du finder også ud af, om alting virker. Det gælder strøm, kaffemaskine, vandpåfyldning mv.

Tag højde for vind og vejr

Tjek vejrmeldingen, før du tager af sted. Vind kan tvinge dig til at sætte farten ned. Er vejene våde, skal du også holde ekstra stor afstand til de forankørende. Våde veje øger bremselængden yderligere.

Pas på sidevind og broer

Er der meldt om kraftig vind, så overvej at udskyde køreturen. Særligt hvis du kører i kraftig sidevind, kan campingvognen komme i slinger. Kraftig vind gør også kørsel på broer vanskeligt og kan ligefrem være frarådet.

Følg GF Forsikrings tips når du kører og få en mere sikker kørsel

Mens du kører

Vær klar ved overhalinger

Vær ekstra opmærksom, når andre overhaler dig. Store lastbiler og busser vil du kunne mærke som et ryk i vognen. Der opstår et undertryk, som kan bringe dig i slinger. Sæt farten ned, og vær klar til at reagere og manøvrere.

Pas på skilte og smalle passager

Dit vogntog er højere, bredere og længere, end du er vant til. Pas på lavthængende skilte, grene og smalle indkørsler og gennemkørsler. Særligt sydpå kan der være meget smalle veje. Tag også højde for, at dine sidespejle rager længere ud.

Forsikring til din campingvogn

Hos GF får du en skræddersyet campingvognsforsikring og betaler kun for dit behov. Vores campingvognsforsikring er en kaskoforsikring, som fx dækker din campingvogn bliver stjålet eller får en skade i forbindelse med et færdselsuheld.

Læs om GF's campingvognsforsikring

Du kan vælge mere til

Alt efter dit behov kan du supplere med forskellige tilvalgsdækninger hos GF: camping uden for Danmark, udvidet dækningsperiode for telte, indbo uden sumbegrænsning, elskader og funktionsfejl, selvrisiko-sikring og afsavn

Campignvognsforsikring