Lovmæssig ændring af arbejdsskadeforsikringen
Her finder du mere information om de væsentligste ændringer af arbejdsskadesikringsloven i 2024 og betydningen for arbejdsskadeforsikringen.
Lovændring på arbejdsskadeområdet
Folketinget vedtog den 7. december 2023 en ny lov på arbejdsskadeområdet, som medfører flere ændringer af de nuværende erstatningsregler i arbejdsskadeforsikringen, og som samtidig giver arbejdsskaderamte nye muligheder for erstatning. Loven trådte allerede i kraft fra den 1. januar 2024, men de fleste ændringer træder først i kraft fra den 1. juli 2024 og den 1. januar 2025. Formålet med lovændringen er at fastholde flere i ordinær beskæftigelse og sikre bedre vilkår for arbejdsskaderamte, herunder især forkortet sagsbehandlingstid i arbejdsskadesystemet.
Ny mulighed for godtgørelse - Uddannelsesgodtgørelse
Med lovændringen er der indført en ny mulighed for godtgørelse - den såkaldte uddannelsesgodtgørelse, som betyder, at en medarbejder med en alvorlig arbejdsskade kan sikres 83 procent af den hidtidige løn under en ny uddannelse. Med en ny uddannelse åbnes andre jobmuligheder, der tager højde for arbejdsskades følger, og som får den tilskadekomne tilbage på arbejdsmarkedet.
Ordningen er baseret på frivillighed fra den skadelidte, som dog skal opfylde en række betingelser for at blive omfattet af ordningen.
Du kan finde mere information om ordningen på spørgsmål og svar om uddannelsesgodtgørelse (borger.dk).
Ændrede regler om erhvervsevnetabserstatning og beregning af årsløn
De hidtidige regler om erhvervsevnetab og beregning af årsløn ændres. Konkret betyder det, at der indføres større intervaller i erhvervsevnetabsprocenten, så erhvervsevnetabet fastsættes på minimum 15 pct. som i dag, og derefter i intervaller fra 20, 30, 40 til 100 pct., hvor intervallerne inden lovændringen var på 5 pct. point efter de 15 pct.
Samtidig ændres opgørelsen af årslønnen, der bruges ved beregningen af erhvervsevnetabserstatningen. Årslønnen vil for de fleste skadelidte nu blive fastsat med udgangspunkt i lønoplysninger indkomst-registret de seneste 5 år før arbejdsskaden, hvor årslønnen tidligere blev fastsat på baggrund af de seneste 12 måneders indtægt.
Ændrede målsætninger for sagsbehandlingstiden
De nuværende tidsfrister for arbejdsskademyndighedernes sagsbehandling erstattes med målsætninger om gennemsnitlig sagsbehandlingstid. Målsætningerne er:
1. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle arbejdsskadesager skal maksimalt være 7 måneder uanset sagstype.
2. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, hvor den skadelidte har et tab af erhvervsevne skal maksimalt være 20 måneder.
Voldsskadedækning – en ny tilvalgsmulighed til arbejdsskadeforsikringen
Med lovændringen indføres der en ny tilvalgsmulighed kaldet Voldsskadedækning, der bliver lovpligtig for visse arbejdsgivere og frivillig for øvrige med virkning fra den 1. januar 2025. En voldsskadedækning dækker erstatning og godtgørelse efter lov om erstatningsansvar, hvorefter en skadelidt vil kunne opnå erstatning og godtgørelse efter både arbejdsskadesikringslovens og erstatningsansvarslovens regler.
Forsikringspligten påhviler arbejdsgivere for ansatte inden for socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og undervisningsområdet, der er i særlig risiko for at blive udsat for vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet fra personer, de drager omsorg for.
Voldsskadedækningen har særskilte forsikringsbetingelser, betingelsesnummer 163-1, som følger med, når dækningen tilvælges.
Nye forsikringsbetingelser for arbejdsskadeforsikring, Betingelser 160-3 (Lovpligtig Arbejdsskadeforsikring) og 161-3 (Frivillig Arbejdsskadeforsikring)
GF Forsikring har i forbindelse med lovændringen valgt at udarbejde nye forsikringsbetingelser til arbejdsskadeforsikring. Det har vi valgt at gøre, så det bliver nemmere for dig at se, hvad din forsikring indeholder. Du kan fx se den nye ydelse, uddannelsesgodtgørelse, under ’Hvilke ydelser dækker forsikringen i afsnit 3.
Den eneste forskel imellem de nye betingelser og de hidtidige er de ændringer, der er indført ved lovændringen.
Lovændringen har betydning for prisen på arbejdsskadeforsikringen
Fra det førstkommende hovedforfald efter 1. juli 2024, ændres prisen for arbejdsskadeforsikringen, så den svarer til mulighederne for erstatning efter lovændringen. Det betyder at prisen på arbejdsskadeforsikringen stiger med 8,9 pct., udover almindelig indeksregulering og garantifondsbidrag. Hvis antal forsikrede under arbejdsskadeforsikringen er forandret, vil prisen forandre sig tilsvarende.
Da forandringen i pris skyldes en lovændring, kan forsikringen ikke opsiges som følge af prisændringen og forsikringen fortsætter derfor automatisk med de nye vilkår.
Er der aftalt en flerårig forsikringsperiode, vil prisen ændres ved førstkommende hovedforfald efter 1. juli 2024, selvom der er aftalt en længere forsikringsperiode.
Andre ændringer i arbejdsskadesikringsloven
Loven indebærer en lang række øvrige ændringer, herunder:
En ny formålsparagraf som betyder, arbejdsskadesikringsloven skal understøtte, at de skadelidte i størst mulig udstrækning bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet efter en arbejdsskade.
Der indføres frister for medvirken til sagsoplysning og bøder for kommuner, sygehuse, læger mv., som nu kan få en bøde, hvis de ikke indsender journaloplysninger til AES efter første rykker.
Nye regler om genoptagelse af allerede afsluttede arbejdsskadesager.
Indførelse af søgsmålsfrister (vedrørende retssagsbehandling).
Ny forsøgsordning, hvor visse forsikringsselskaber får kompetence til at træffe afgørelse om anerkendelse eller afvisning.
Højere erstatningsniveau for permanente behandlingsudgifter og hjælpemidler.
Forlængelse af erstatning for tab af forsørger indtil barnets 21. år.
Du skal stadigvæk anmelde arbejdsulykker på samme måde som tidligere, og anmeldelsesfristerne er uændrede
Selvom lovændringen betyder en række ændringer, som også beskrevet ovenfor, ændrer loven ikke på de pligter, du har som arbejdsgiver.
Det betyder, at du fortsat har pligt til at anmelde en arbejdsulykke, hvis en af dine ansatte er kommet til skade under arbejdets udførelse.
Om anmeldelse gælder, at du:
Som arbejdsgiver skal du senest 14 dage efter første fraværsdag anmelde en ulykke, hvis ulykken har medført fravær fra tilskadekomnes sædvanlige arbejde ud over tilskadekomstdagen, og
Du skal som arbejdsgiver senest 14 dage efter tilskadekomstdagen anmelde en ulykke, der ikke har medført fravær, hvis ulykken må antages at kunne begrunde krav på ydelser efter § 11 i arbejdsskadesikringsloven.
Overskrider du fristerne, har du dog fortsat pligt til at foretage anmeldelse. Når du anmelder en ulykke efter fristen, undersøger vi, om der er gyldige grunde til den sene anmeldelse (såkaldte undskyldelige omstændigheder). Hvis du helt undlader at anmelde en arbejdsulykke, kan det medføre en bøde.
Arbejdsskader skal anmeldes i det elektroniske anmeldesystem EASY på virk.dk.
Du kan læse mere om anmeldelse af en arbejdsskade på Anmeld skade på din arbejdsskadeforsikring.
Hvis du er i tvivl om ændringerne, og hvad det betyder for dig og din virksomhed, er du altid velkommen til at kontakte os - Kontakt GF - Kontaktoplysninger til GF Forsikring | GF Forsikring