Sådan forebygger du identitetstyveri

Identitetstyveri er ikke bare ubehageligt. Det kan have uoverskuelige konsekvenser. Her kan du blive klogere på, hvad id-tyveri er, og hvordan du forebygger det.

 

 

Hvad er identitetstyveri?

Identitetstyveri er, når andre personer skaffer sig adgang til dine personlige oplysninger og misbruger dem. Det kan fx være ved at optage et lån i dit navn, hæve penge fra din bankkonto eller bruge din identitet til at chikanere dig eller andre.

Personlige oplysninger kan være et CPR-nummer, kortoplysninger eller adgangskoder til dine profiler på sociale medier.

Sådan forebygger du identitetstyveri

Identitetstyveri kan ramme alle, men der heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at forebygge, det sker for dig:

 

Personlige oplysninger

1. Pas på dine personlige oplysninger

Dine personlige oplysninger skal forblive personlige. Oplys eller send aldrig personlige oplysninger – hverken på telefonen, over mail eller på sociale medier. Der kan sidde en svindler i den anden ende, som har skumle planer med dine oplysninger. Din bank ringer fx aldrig og spørger om dit NemID.

2. Vær forsigtig med dit CPR-nummer

Oplys aldrig CPR-nummer til myndigheder eller virksomheder, du ikke har tillid til. Hvis du bliver bedt om at oplyse CPR-nummer, så spørg, hvorfor du skal oplyse det.

Send kun dit CPR-nummer via en sikker (krypteret) linje på hjemmesider, du har tillid til. Sikre sider er markeret med et hængelås-symbol i venstre hjørne af browservinduet, og adressen skal begynde med ”https”. S’et står for ”secure” altså ”sikker”.

beautiful-asian-woman-using-smartphone-buying-online-shopping web (1)

Pas på dine kort

3. Undgå at opbevare personlige kort sammen

Undgå at opbevare alle dine personlige kort i samme pung, så en tyv ikke får adgang til både dine kontooplysninger og dit CPR-nummer. Jo flere oplysninger, tyven har, jo større er risikoen for, at tyven kan oprette lån eller andre aftaler i dit navn.

4. Spær straks stjålne kort

Hvis du er uheldig og får stjålet din taske eller pung, skal du spærre stjålne kort så snart, du opdager det. Det kan du gøre i din netbank, mobilbank eller ved at ringe til din bank.

Læs også: Forebyg indbrud

Digitale forholdsregler

5. Hold din computer, telefon og tablet opdateret

Opdater din computer, telefon og tablet så snart, der er nye opdateringer tilgængelige. Opdateringerne kan indeholde vigtige sikkerhedsopdateringer, som sørger for, at alle dine enheder er bedst beskyttet mod hackerangreb og andre sikkerhedsbrud.

6. Benyt sikre adgangskoder og tofaktorgodkendelse

Lav stærke og unikke adgangskoder til tjenester som din e-mailkonto, profiler på sociale medier og NemID. Det vigtigste er, at din adgangskode er lang – gerne minimum 12 tegn. Du kan også styrke adgangskoden ved at bruge både store og små bogstaver, tal og specialtegn.

Det er også altid en god idé at bruge tofaktorgodkendelse, hvis det er en mulighed. Med tofaktorgodkendelse skal du bruge en godkendelseskode for at logge ind. Koden får du sendt til din mobiltelefon eller en anden enhed. Det sikrer, at det kun er dig, der kan logge ind på din konto, selv hvis nogen kender din adgangskode.

 close-up-image-mans-hands-wristwatch-typing-laptop web (1)

7. Krypter dit trådløse netværk

Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret og sikret med adgangskoder. Er du i tvivl om, hvordan du gør, kan du kontakte din internetudbyder eller tjekke brugsanvisningen til din router.

8. Undgå at falde i phishing-fælden

Phishing er, når svindlere via mail, sms eller telefon udgiver sig for at være din bank eller en anden troværdig virksomhed, og beder dig om at oplyse personlige oplysninger. Phishing kan resultere i identitetstyveri, hvis du i god tro giver svindlere dine personlige oplysninger, som de senere misbruger.

Troværdige virksomheder eller myndigheder vil aldrig bede om personlige oplysninger i en mail eller sms. Oplever du det, skal du derfor ikke svare eller klikke på nogen links. Bonustip: Overvej at bruge flere e-mail adresser, så du har en e-mailadresse, som du bruger til fx konkurrencer og udenlandske hjemmesider.

old-wooden-mailbox-wood-background web (1)

Vær omhyggelig med din papirpost

9. Riv personlige papirer i småstykker

Makuler eller riv personlige papirer i stykker, inden du smider dem ud. Klip også gamle dankort, sundhedskort og lignende i stykker, før de ryger i skraldespanden. Det sikrer, at id-tyve ikke får fingrene i dine personlige data, hvis de roder i dit affald.

 

10. Tøm din postkasse hver dag

Få fat i din post før potentielle id-tyve. Breve med personlige oplysninger kan fiskes op af postkassen, selvom du har lås på den. Tøm derfor postkassen hver dag og overvej kun at have dit efternavn på postkassen.

Hvem bliver ramt af identitetstyveri?

Identitetstyveri rammer bredt på tværs af alder og køn. Alle kan miste sin pung med et kørekort og sundhedskort eller risikere misbrug af betalingsoplysninger, når vi handler på nettet. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på dine personlige oplysninger.

Id-sikring giver tryghed 

GF Forsikring hjælper med tiltag, der begrænser konsekvenserne af id-tyveri og med at tage kontakt til kreditorer, hvis der er blevet optaget lån i dit navn. Det kan være en stor hjælp og tryghed, da identitetstyveri ofte er en ubehagelig og uoverskuelig proces.

Læs mere om tricktyveri og forsikringer

Forsikring mod identitetstyveri

Alle private medlemmer i GF er automatisk omfattet af fordelen ”identitetstyveri”. Det betyder, at vi hjælper dig med at afvise uretmæssige pengekrav, og vi hjælper dig frem for alt med at få genetableret din identitet, så identitetstyven sættes ud af spillet.

 

Erhvervsmedlemmer, der har købt en erhvervsløsøreforsikring, har også dækning for identitetstyveri.  

Mistanke om identitetstyveri - hvad gør jeg?

Modtager du pludselig en regning for et lån, du ikke har indgået eller varer, du ikke har bestilt, kan det være tegn på, at du er blevet udsat for identitetstyveri. 

Har du mistanke om, at du er blevet udsat for id-tyveri, skal du kontakte id-sikring på telefon 70218081 døgnet rundt eller på mail gfforsikring@idsikring.dk. Vi hjælper med at afklare, om du er blevet udsat for identitetstyveri, og hvad der i så fald skal ske.

Er det tilfældet, skal du anmelde id-tyveriet til politiet, men vi hjælper dig gerne med det, hvis du ønsker det.

Læs og download de fulde vilkår

Få del i overskuddet

Som medlem i GF Forsikring får du del i vores overskud. Overskudsdeling sikrer, at du aldrig betaler for meget for dine forsikringer.

Har du spørgsmål til overskudsdeling, identitetstyveri eller forsikringer generelt, er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Kontakt os